Javor dlanitolistý
Tento velmi osobitý krasavec byl vyšlechtěn v roce 1959 v Holandsku. Od té doby byl rozšířen po celé Evropě. V našich klimatických podmínkách je pěstován již mnoho let bez jakýchkoliv problémů. Dokonce zaujímá jedno z předních míst, co se týče oblíbenosti. Listy jsou 7 laločné, hluboce dělené, střihanolisté. Mezi tzv. střihanolistými kultivary má větší listy. Jednotlivé laloky téměř zasahují až k samotnému řapíku listu. Laloky jsou zakončeny výrazným zašpičatěním. Jelikož se jedná o velmi drobné listy připomínající krajku, je nutná pravidelná zálivka během léta a vyvarování se úpalovému stanovišti. Došlo by tak k velmi snadnému popálení listů, které by zůstaly nevzhledné až do konce vegetace. Jsou zbarveny do sytě vínové, s podzimem přecházejí do ohnivě červené a opadávají. Více zastíněné části rostliny jsou spíše zelené. V květnu se objevují drobné nenápadné květy. Po opylení se z nich vyvinou okřídlené nažky. Roste pomalu, jednotlivé větve jsou mírně převislé dolů a vytvářejí široký hřibovitý tvar. Většinou se setkáme s rostlinami roubovanými na kmínku. Dorůstá do 1 – 2 metrů výšky. Je plně mrazuvzdorný.
Dlanitolisté javory (Acer palmatum) pěstujeme v mírně vlhké, lehké, dobře propustné půdě. Nemají rádi přílišné zamokření, pak dochází k odumírání kořenů. Půda by měla být mírně kyselá. Volíme stanoviště v polostínu, aby měla rostlina alespoň mihotavý stín přes polední úpalové hodiny. Především během léta dbáme na pravidelnou zálivku. Přílišné vysušení půdy se většinou projeví popálením okrajů listů. Zamulčování povrchu o trochu oddálí výrazné vysušení. Používáme dlouhodobě působící hnojiva pro okrasné dřeviny. Řez provádíme pouze v nutnosti. Starší rostliny již nepřesazujeme. Nově rašící listy jsou oblíbenou potravou mšic, proto je vhodná pravidelná vizuální kontrola a v případě nutnosti chemický postřik. Jsou vysazovány jako menší solitéry nebo ve skupinách.
Velikost kontejneru | Velikost rostliny | Cena (Kč) |
3 L | 30 – 40 cm | 557,- |
5 L | 100+ cm | 734,- |
15 L | 120 cm kmen | 3.955,- |
| | |
| | |
| | |